Gıdalardaki Kimyasal Tehlike: Pestisitler Karaciğer ve Kalbi Tehdit Ediyor « Alem Magazin

26 Ekim 2025 - 08:35

Gıdalardaki Kimyasal Tehlike: Pestisitler Karaciğer ve Kalbi Tehdit Ediyor

Gıdalardaki Kimyasal Tehlike: Pestisitler Karaciğer ve Kalbi Tehdit Ediyor
Son Güncelleme :

17 Ekim 2025 - 8:44

Dünya Gıda Günü kapsamında uyarılarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle ultra işlenmiş gıdalar ve tarım ilaçlarının (pestisitlerin) ciddi sağlık riskleri taşıdığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Göral, “Gıdaların üretimden sofraya kadar mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel kirlenmeden uzak olması gerekiyor. Ancak günümüzde katkı maddeleri, pestisitler ve işlenmiş gıdalar sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor” dedi.

Uzman, son yıllarda artan karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarının ardında işlenmiş gıdaların önemli bir rol oynadığını vurguladı.

“Doğal, temiz ve organik gıdaların tercih edilmesi, hem sindirim sistemini hem de genel vücut dengesini korumada büyük önem taşıyor. Katkı maddeleri ve pestisitler uzun vadede karaciğer yağlanması, tansiyon yüksekliği ve damar sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca az işlenmiş gıdaları seçmek gerekiyor.”

Prof. Dr. Göral, meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarından kurtulmanın yolları arasında iyi yıkama, sirke veya karbonatlı suyla bekletme gibi basit yöntemlerin de etkili olabileceğini belirtti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Veri alınamadı.